loading
Jeste li rezervirali svoj termin pregleda?
Kontaktirajte nas

Neurološka ordinacija

Elektromioneurografija (EMNG)

Elektromioneurografija (EMNG)

Elektromioneurografija je dijagnostička metoda kojom se ispituju električni potencijali mišića i električna provodljivost živaca. Ovom pretragom mogu se otkriti poremećaji živčanih ili mišićnih vlakana u ranoj fazi bolesti.

Elektromiografska obrada potrebna je za diferenciranje neurogene i miogene kljenuti i atrofije, miotonije, miotonične distrofije, mijastenije gravis (uz repetitivnu stimulaciju), prikaz ranih stadija denervacije, dijagnozu generaliziranih neuralnih oštećenja te procjenu stupnja razvoja bolesti nakon neurogenih oštećenja. Ovom pretragom ispituje se i frekvencija tremora, slijed aktivacije distoničnih mišića i provodi test na latentnu tetaniju.

Color doppler i transkranijski color doppler
Dopplerski ultrazvuk je posebna ultrazvučna metoda kojom se analizira protok krvi unutar krvnih žila.
Transkranijalni color doppler (TCD) je ultrazvučni pregled krvnih žila vrata koja služi za analizu cirkulacije vertebralnih arterija i bazilarne arterije – vertebrobazilarnog sliva (TCD VB sliva) kao i za analizu cirkulacije ostalih krvnih žila mozga.

Pretrage intrakranijalnih arterija su indicirane za sve bolesnike koji su preboljeli TIA (tranzitornu ishemičnu ataku) ili moždani udar, bolesnike s visokim rizikom za cerebrovaskularne bolesti, bolesnike sa sumnjom na subclavia steal syndrome, bolesnike sa sumnjom na centralni uzrok vrtoglavica, bolesnike s degenerativnom bolešću vratne kralježnice s vrtoglavicom, nejasnim glavoboljama te bolesnike sa sumnjom na aneurizmu arterija Willisovog kruga i AV malformacijom.

Pretraga obuhvaća pregled krvnih žila vrata i glave te je, kao i ultrazvuk krvnih žila vrata (color doppler) za pacijenta neškodljiva, bezbolna, neinvazivna i po potrebi se može ponavljati bez ikakvih zdravstvenih rizika.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija

W3Schools